Dorpen en steden van de provincie (I)

Ciudad Rodrigo

Ciudad Rodrigo is een prachtige ommuurde stad op slechts 30 kilometer vanaf de Portugese grens en gelegen aan de rechteroever van de rivier Agueda. Door de geprivilegieerde situatie, heeft het een uitgebreide en gevarieerde geschiedenis als gevolg van de vele grensconflicten die in dat gebied plaatsvonden.

Zijn eerste Neolithische bevolking vonden hier, ten westen van Salamanca een ideale plek om te wonen.

Door de eeuwen heen, heeft deze plek typerende architectonische structuren verworven voor de oorlog die zijn veranderd tot één van de meest interessantste gebieden van het West-peninsular.

Het prachtige lokale kasteel is een onmisbaar bezoek en is nu een nationale Parador. De stad is ook zeker een bezoekje waard omwille van zijn gouden gebouwen, zijn Renaissance paleizen en de kerken, voornamelijk de kathedraal, begonnen in 1165, met een prachtig gebeeldhouwd koor en een mooi altaar in de kapel van Cerralbo. In 1944 Ciudad Rodrigo werd uitgeroepen tot een historische artistieke combinatie door het Nationaal Erfgoed.

Het is aanbevolen om Ciudad Rodrigo tijdens Carnaval del Toro te bezoeken. In die dagen zijn er tal van festiviteiten en evenementen waarvan de stierengevechten de belangrijkste shows zijn.

Béjar

Bejar is een klein stadje in de bergen, bekend om zijn textielindustrie van schoudermantels, wol en dekens. Er zijn Romeinse ruïnes en andere belangrijke historische plekken zoals het Paleis van de Hertogen en de verschillende kerken van de dertiende eeuw, zoals San Juan Bautista, Santa Maria la Mayor.

Bejar is niet alleen bekend om haar architectuur, maar ook om zijn tuinen, wandelingen en prachtige berglandschappen in de omgeving. Langs de rivier Cuerpo de Hombre, de besneeuwde hellingen van de Sierra de Bejar is een perfecte omgeving boven deze gebouwde stad. De labyrintische stedenbouwkundige opzet tonen nog steeds de kenmerken van een oud dorp, die gevoeld kunnen worden tijdens de wandeling naar het paleis van de hertogen van Bejar. De Romaanse kerken, het stadhuis, het oude klooster van San Francisco, het museum van de beeldhouwer Mateo Hernandez en de Renaissance Tuinen van El Bosque zijn zeker een bezoek waard.

Na de stadswandeling kan men ook de nabijgelegen bergtoppen van het skigebied van La Covatilla bezoeken. Een goed moment om de stad te bezoeken zou zijn tijdens de meest kleurrijke feestdagen van Bejar, die van de ´hombres de musgo’, deze dag bedekken de stedelingen hun hele lichaam met mos.

La Alberca

La Alberca was de eerste stad in Spanje die uitgeroepen werd tot Historisch Artistiek combinatie. Gelegen in het hart van de Sierra de Francia en is erkend door de nationale toerisme als een van de meest aantrekkelijke en schilderachtige plaatsen in het hele land.

Het heeft een aantal smalle straatjes, rustieke huizen gemaakt van hout en graniet en men mag de stad niet verlaten zonder de lokale ambachtelijke producten te kopen, noga, Serrano ham of honing.

De kern van de stad is Plaza Mayor, waar een kruis en een fontein is, waar u een wandeling kunt beginnen door smalle straatjes te nemen. De oude gevangenis, de kerk, het theater en diverse bruggen zijn andere eigenaardigheden van de traditionele berg architectuur in het gebied.

Augustus is de beste maand om La Alberca te bezoeken en te genieten van zijn feesten in de traditionele Offertorium van Nuestra Señora en de sacramentele auto van La Loa.

[ pag.1 - pag.2 ]

academisch jaar in Spanje Join Spaanse cursussen Prijzen berekend cursussen