Monumenten in Salamanca

Plaza Mayor

Plaza Mayor van Salamanca is een van de mooiste en meest harmonieuze pleinen in Spanje. Van barokke stijl, werd ontworpen en gebouwd door de architect Alberto Churriguera tussen 1729 en 1755. Het gebouw aan de noordzijde bevat het stadhuis en is prachtig afgewerkt met beelden.

Deze plek is ideaal voor het nemen van een kopje koffie en te ontspannen al kijkend naar mensen die voorbijgaan. De gevel van het stadhuis domineert al het werk, en van haar kant de boog van de Stier brengt ons naar de overdekte markt die net naast de deur ligt. Men kan makkelijk denken aan de opwinding van de omgeving wanneer, eeuwen geleden, stierengevechten werden gehouden op het terrein van het plein.

De medaillons tussen de pilaren en bogen verwijzen naar personen die nauw verbonden zijn met de geschiedenis van de stad (de koningen, Unamuno, Fray Luis de León ...). Het spel van licht en schaduw wordt versterkt door het gouden effect van de stenen van Villamayor, dat contrasteert met de grijze granieten zuilen. In de arcades van het plein bevinden zich vele winkels, cafés en restaurants, waar mensen kunnen genieten van de vriendelijke sfeer van Salamanca.

Catedral nueva

Er zijn twee kathedralen in Salamanca: de oude en nieuwe. In het begin van de vijftiende eeuw werd besloten in opdracht van koning Ferdinand, dat Salamanca een grotere en prachtigere kathedraal dan de Romaanse moest hebben en die werd kort daarna gebouwd. Deze nieuwe kathedraal, begonnen in 1513 en eindigde in 1733, werd ontworpen door de architecten Anton de Egas en Alonso Rodrigo, en werd gebouwd naast de oude, net boven het linker schip van deze, die werd verwoest. Maar omdat een lange periode nodig was om het werk te voltooien, zijn er andere stijlen toegevoegd aan de originele gotische plannen, zoals Renaissance en Barok elementen.

De kathedraal is bekend om zijn gevel versierd met weelderige plataresco decoratie. Het werk van een Gotisch ontwerp begon in 1513 onder de supervisie van Juan Gil de Hontañón, de zoon van John ging door met de werkzaamheden, de invoering van de Renaissance accenten, zoals de decoratieve toevoeging van medaillons. Tegen het einde van de zestiende eeuw, Juan de Ribero nam het project over, rekening houdend met een ambitieus plan van de twee torens die niet zouden plaatsvinden. Later leed het gebouw aan ernstige schade door de aardbeving van Lissabon in 1755 en de structuur van de toren moest worden versterkt. De belangrijkste gevel aan de straatkant Cardenal Plá en Deniel, is een voorbeeld van flamboyante gotiek en bevat een amalgaam van weelderig decor. Vlakbij de deur van de noordzijde kan men proberen om het fi guur van een astronaut te vinden, een spel toegeschreven aan de nieuwe architecten die verantwoordelijk zijn voor het herstel van de ornamenten die na verloop van tijd verslechterd w as. Bi nnen de belangrijkste kapel, het koor en de muur die het koor omvat is het werk van Churriguera. Aan de andere kant, kunt u ook genieten van de Kapel van goud en het altaarstuk van Cristo de las Batallas, wat het Romaanse gebouw bevat dat El Cid in ballingschap vergezelde.

Catedral vieja

De bouw van de oude kathedraal begon in 1140 en duurde meer dan een eeuw voordat het klaar was, Waardoor men de aanwezigheid van romaanse met gotische kenmerken begrijpt. Het oorspronkelijke plan had een kruisvormig schip en twee zijbeuken met de bijbehorende absiden maar wanneer de nieuwe kathedraal werd gebouwd, werd de linkerkant gesloopt. De opneming van de Torre del Gallo, met zijn kenmerkende Byzantijnse koepel, is een van de kenmerken van de stad. Het belangrijkste altaar van het centrale heiligdom is een set van 53 panelen geschilderd door Nicolás de Florencia in de vijftiende eeuw, deze vertellen het leven van Jezus en Maria en het fresco van het Laatste Oordeel, met Jezus die de verdoemde zielen naar de poorten van de hel leidt. De centrale plek van deze kleurige galerij is bezet door de beschermheilige van de stad, de Virgen de la Vega. De bezoekerstoegang van de oude kathedraal is gelegen in de nieuwe kathedraal.

[ pag. 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 ]

academisch jaar in Spanje Join Spaanse cursussen Prijzen berekend cursussen