De gastronomie van Salamanca

De gastronomie van de provincie Salamanca bestaat uit gerechten vol met lekkere smaken. De keuken van Salamanca is sterk beïnvloed door haar geografische diversiteit, gegeven dat de provincie zich uitstrekt van brede tarwevelden tot aan hoge bergketens.

De zuivere lucht van de bergen helpt bij de totstandkoming van de beroemde embutidos (soort worst) en hammen van de regio. De keuken is meestal traditionele, in het algemeen eenvoudig en hoofdzakelijk gebaseerd op de kwaliteit van de verse lokale producten. Las carnes asadas (gebraden vlees), las truchas (forel), el cocido de garbanzos (gekookte kikkererwten), patatas meneadas (aardappelen) of geitenkazen behoren tot de specialiteiten van de provincie. Verschillende typische lokale producten worden gewaardeerd om hun hoge kwaliteit: el jamón curado de Guijuelo (belegen ham), el queso de Hinojosa del Duero (kaas) of een breed scala van groenten zoals alubias (bonen) of de voortreffelijke lentejas de Armuña (linzen).

Embutidos (soort worst) en carnes asadas (gebraden vlees)

De provincie Salamanca staat bekend als een uitzonderlijke plaats in de productie van worsten en vlees. Onder een verscheidenheid aan producten, belichten we de chorizo. Een gemeenschappelijk kenmerk gedeeld met de rest van de Castiliaanse regio is het gebraden vlees, waaronder de varkens (speenvarken), schaap (lam) of geit (geitje) specialiteiten van de streek. Het meest populaire dier is het varken, wat in de meeste recepten in de regio voorkomt. De ham, bijvoorbeeld, is vaak afkomstig van een wit varken en wordt meestal alleen met zout gekruid.


Iberische Serrano Ham

Salamanca is een uitzonderlijk gebied zodat het vlees de beste smaak behoud. Jamon Iberico Serrano (iberische Serrano Ham) Ten zuiden van de provincie is er een lange ambachtelijke traditie ontwikkeld van het fokken van het Iberische varken. Deze speciale ham is varkensvlees jaren gemaakt met zout in de lokale bergen. Het Iberische varken uit Guijuelo voedt men op een natuurlijke vorm op weiden en velden, uitsluitend met eikels en gras, daarom is hun vlees zo smakelijk en internationaal gewaardeerd, ondanks de hoge prijs: het is de bekende ham "pata negra".


Hornazo

Het is een soort taart die van oudsher alleen op de zondag na Pasen wordt gegeten, Hornazo eindigt zo de periode van de wake, maar vandaag is hij elk moment van het jaar verkrijgbaar. Het recept varieert en hangt af van de plek in de provincie waar het wordt geserveerd. De hornazo is gevuld met diverse soorten vlees, voornamelijk worst, serrano ham, spek, gekookte eieren en soms zelfs gevogelte. Het wordt beschouwd als een populair product en de prijs is goedkoop.


Carne de Morucha (vlees)

Morucha vlees is een ander specifiek product uit de keuken van Salamanca. Morucha rundvlees heeft een andere en een uitmuntende smaak, hij is donkerder dan het traditionele rundvlees. Hoewel het harder is, morucha vlees kan worden verzacht met een mengsel van ingrediënten en begeleidende sauzen. Dit vlees wordt onderscheid met een stempel van de benaming van oorsprong, dankzij de inspanningen van de landbouwers om de kwaliteit van het ras te behouden door het stimuleren van hun productie.


Chanfaina

Een populair gerecht in tapasbars en restaurants. Het is een rijst, die wordt bereid door toevoeging van varkensvlees of slachtafval zoals pens, lam en worst.


Farinato (varkensworst)

Het is een varkensworst met een onderscheidende witte of oranje kleur, meestal gebruikt als begeleiding voor een bord met gebakken eieren. Het is gemaakt met varkensvlees, broodkruimels, uien, eieren, olijfolie en meel, en kan rauw of gebakken met olie worden gegeten. El Picadillo is vergelijkbaar, maar pittiger, omdat er peper, knoflook en tomaat in zit.

Lentejas de la Armuña (linzen)

De linzen van Armuña staan bekend om zijn zachtheid en smaak. Spanje staat bekend om zijn productie van linzen uit Armuña vanwege de hoge kwaliteit en goede smaak. Armuña linzen worden in oktober geplant en in eind juni of in de eerste week van juli geoogst. Ongeveer 21.000 hectaren in de provincie zijn betrokken bij de binnenlandse productie van linzen.

Dulces (zoetigheid)

Onder de zoetigheid, de chochos zijn iets uitzonderlijks; amandel nougat, vooral gemaakt in de provincie in La Alberca, is ook zeer gewaardeerd. De plaatselijke banketbakkerij is ook heerlijk. Goede voorbeelden zijn de amarguillos (amandelkoekjes) en marsepein van het klooster Las Dueñas, of de broodjes en de koekjes die gemaakt worden door de nonnen in Alba de Tormes, ook Bollo Maimon, een soort van sponzige taart. Ander zoetigheid die je niet moet missen zijn las roscas (krakelingen) van La Alberca; las almendras garrapiñadas (gesuikerde amandelen) van Alba de Tormes; los huesillos (vingervormige gebak) uit Bejar; de perronillas (soort koekje); los repelados; los hojaldres de Ledesma (soesjes); los obispos de Yeltes en las obleas (wafeltjes), geproduceerd door de hele provincie.

Join Spaanse cursussen Prijzen berekend cursussen academisch jaar in Spanje